• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

De basis van Spareribs bereiden op de BBQ

Het bereiden van spareribs op de BBQ hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Wanneer je niet ervaren bent is het gewoon een recept volgen en kijken of ze goed zijn gelukt. Daarna kun je het recept verbeteren naar eigen smaak.

De basis voor de bereiding is eigenlijk altijd hetzelfde. Je gaat de spareribs eerst roken voor een aantal uur en daarna pak je ze in met vocht. Als laatste stap wrijf je de spareribs in met een barbecuesaus.

In ons artikel BBQ spareribs vind je nog meer informatie. Naast informatie kun je bij ons natuurlijk ook spareribs bestellen!

Tip 1: Spareribs low and slow

Er zijn diverse manieren om spareribs te bereiden op de BBQ. Je kunt de spareribs slow cooking op de BBQ of juist hot and fast. Het grote verschil is het eindresultaat. Met low and slow krijg je heerlijke malse spareribs en is volgens ons de beste methode. Wanneer je niet het geduld hebt om 5 tot 6 uur te barbecueën kan het ook op 160 graden in een kleine 2 uur. Je kunt natuurlijk ook voorgegaarde spareribs BBQ bereiden. Deze hoef je alleen op te warmen.

Low and slow

Wanneer je spareribs low and slow bereid houden wij een temperatuur aan van 120 graden. Je bent dan ongeveer tussen de 5 en 6 uur bezig voor de bereiding. De duur is afhankelijk van de dikte en hoe jij ze graag eet. De bereiding is volledig indirect op de BBQ. Na het roken pak je de spareribs in met aluminiumfolie en stoom je de spareribs gaar. Na het uitpakken wrijf je ze in met een lekkere barbecuesaus. Een perfect BBQ spareribs recept kun je vinden door op de link te klikken.

Hot and fast

Het grote verschil bij spareribs bereiden hot and fast is de temperatuur en de manier van bereiding. Je gaart nog steeds de spareribs indirect maar op een temperatuur van rond de 160 graden. Dit versneld het gehele proces. Na ongeveer 1 uur en een kwartier wrijf je de spareribs in met een barbecuesaus. Het grote verschil is dat je met deze bereiding de spareribs niet gaat inpakken.

Tip 2: Indirect grillen

Het indirect grillen van vlees wordt veel gedaan en vooral bij vlees wat lang op de barbecue moet. Spareribs grill je ook indirect. Dit wil eigenlijk zeggen dat er iets tussen het vlees en de houtskool zit wat het vlees beschermt tegen de hitte. Er zijn hiervoor diverse benamingen zoals een plate setter of deflector.

Ga je spareribs bereiden op een kamado dan zit deze plaat er vaak standaard bij. Je maakt he houtskool aan met een aantal chunks voor de rook en plaatst de plate setters en het rooster. Wacht tot de kamado op temperatuur is en leg de spareribs op het rooster.

Heb je een kogel barbecue of een andere dan zorg je ervoor dat de kolen niet in aanraking komen met het vlees. Hiervoor leg je de kolen aan de buitenzijde van de barbecue en leg je de spareribs in het midden. Tegenwoordig heb je echter ook voor de meeste normale barbecues een plate setter. Omdat je lang gaat barbecueën wordt in een andere barbecue vaak gebruik gemaakt van briketten en niet van houtskool.

Spareribs op een gas BBQ is identiek. Je hebt dan wel een gas BBQ nodig met meerdere branders zodat je de middelste uit kan zetten.

Het kruiden van het vlees is vooraf belangrijk en het liefste een dag voor de bereiding. Spareribs marineren BBQ doe je met een heerlijke dry rub wat een mix is van diverse specerijen.

Tip 3: Spareribs inpakken

Bij het inpakken van spareribs heb je twee keuzes. Je gebruikt aluminiumfolie of butcherpaper. Tegenwoordig is butcherpaper makkelijk verkrijgbaar. Het grote verschil is dat bij butcherpaper het stoom weg kan waardoor je een mooie bark krijgt. Hierdoor wordt de duur wel langer dan bij aluminiumfolie. Bij spareribs is de keuze hierin van minder belang gezien je ze nog gaat inwrijven met barbecuesaus. Wij gebruiken eigenlijk altijd aluminiumfolie voor spareribs.

Een tip voor wanneer je de spareribs gaat uitpakken. In de folie zit vocht wat erg heet is. Neem een kom en pak de spareribs op met handschoenen en knip een stukje uit de zijkant en schenk het vocht in een kom.

Na het uitpakken ga je de spareribs in wrijven met een Spareribs BBQ saus die je zelfgemaakt hebt of hebt gekocht.

Tip 4: Spareribs rek BBQ

Spareribs zijn groot en vaak heb je niet veel plek om ze neer te leggen. Bij de meeste barbecues moet je geluk hebben dat je er twee of drie kwijt kunt. Je kan dan gebruik maken van een spareribs rek die je op het rooster plaatst. Hier zet je vervolgens je spareribs rechtop in waardoor je een stuk meer plaatst krijgt voor de bereiding.

Tip 5: Garing controleren

Je kan de garing van spareribs controleren met een kerntemperatuurmeter. Wanneer deze een temperatuur aangeeft van 90 graden celcius zijn de spareribs goed. Je de garing echter ook controleren met een cocktailprikker. Wanneer deze makkelijk tussen het bot en het vlees kan worden gestoken zijn de spareribs goed.

Deel dit artikel
Volg onze socials!
10% korting!